Na 15. apríla 2021 pripadá storočnica od narodenia profesora Fridricha Görnera. Dovoľte nám, aby sme si pripomenuli jeho osobnosť a súčasne ju priblížili aj tým, ktorí ho nemohli poznať.
Pán profesor bol naším vynikajúcim, prísnym a zároveň ľudským pedagógom, skúseným vedcom s mysľou mladého človeka, ktorý po ukončení aktívnej činnosti ako emeritný profesor pracoval pre FCHPT STU ďalších 20rokov.
Bol vysoko uznávaným mliekarenským odborníkom, osobnosťou vo výžive, hygiene a zakladateľom modernej mliekarenskej a potravinárskej mikrobiológie. Profesor Fridrich Görner vychoval viac ako 300 absolventov a takmer tridsiatku ašpirantov, z ktorých mnohí sa stali nositeľmi jeho profesijného odkazu.
Spolu s doc. Máriou Greifovou sme osobne mali tú česť, byť jeho poslednými z takmer tridsiatky ašpirantov. Za nás, ktorí sme boli s pánom profesorom pracovne spojení v tom najtvorivejšom a pre mladého človeka najrozhodujúcejšom období, si dovoľujem aj pri príležitosti jeho storočnice od narodenia spomenúť na jeho profesijnú zanietenosť, zodpovednosť a náročnosť. Vysoko si aj teraz ceníme jeho ľudský prístup k študentom aj napriek dobe, v ktorej sa to „nenosilo“. Teraz oceňujeme, že sme od neho dostali to najlepšie, čo sme mohli v tom čase a v danom odbore získať. Imponovala nám jeho erudovanosť, pracovná zanietenosť, charakterové vlastnosti, trpezlivosť i priama jasná, či prísna a spravodlivá odozva (na prácu študenta). Nezabudnuteľné boli jeho prednášky. Výnimočné boli chvíle, keď pán profesor dostal od nás, ašpirantov, správne vysvetlenie, patričnú reakciu na svoje otázky a hodnotenie pokusov. Predpokladáme, že mimoriadne vzácne chvíle s mladými ľuďmi zažíval aj on, ak ho výsledky a argumenty študentov, ašpirantov, prípadne neskôr kolegov presvedčili. Vtedy priam žiaril spokojnosťou a ochotne vychádzal v ústrety k riešeniu ďalších problémov, a nielen pracovných.
Osobne si rád spomínam na spoločné konzultácie v potravinárskych podnikoch, semináre a školenia v mliekarenskom ústave vo Wolfpassingu, jeho diskusie s rakúskymi kolegami o slovenských ovčích syroch a ich vývoze z 80-tych rokov minulého storočia a rovnako o 20 rokov aj na spoločné diskusie pri zavadzaní príručiek správnej výrobnej, hygienickej praxe a HACCP pre ovčí hrudkový syr, bryndzu a iné výrobky. Často sa nevyhnem otázkam typu, čo by povedal, ako by reagoval na problémy, situácie, výzvy súčasnosti...
Teraz pri príležitosti 100. výročia sa veľmi rád podelím o spomienku na výnimočnú osobnosť prof. Ing. Dr. Fridricha Görnera, DrSc., ktorý bol pre mnohých vždy pánom profesorom, (aj napriek obdobiu, kedy sa tak nezvyklo učiteľov oslovovať).
Srdečná vďaka, Pán Profesor!
Za študentov a kolegov, Ľubomír Valík