Študenti – potravinári z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU – absolvovali začiatkom mája 2017 exkurziu do moderného vinárskeho závodu Karpatská perla v Šenkviciach.
Karpatská perla je rodinné vinárstvo, ktoré založili manželia Margita a Ladislav Šebovci zo Šenkvíc v roku 1991. Manželia Šebovci patria medzi významných slovenských producentov kvalitných odrodových vín, ktoré získali mnoho domácich a zahraničných ocenení. V roku 2011 a 2012 získali ocenenie Vinárstvo roka, ktoré im udelil Zväz výrobcov hrozna a vína na Slovensku. Filozofiou vinárstva je slogan "Perly sa rodia vo vinohrade", pretože kvalitu vína ovplyvňuje starostlivosť vo vinici. Väčšina ich vín pochádza z 50 hektárov vlastných viníc v Malokarpatskej vinohradníckej oblasti.
Počas exkurzie si študenti doplnili svoje teoretické vedomosti z prednášok z predmetov Potravinárska technológia a Senzorická analýza potravín. Získali veľké množstvo informácii a svoje poznatky doplnili aj o viaceré praktické skúsenosti. Získane vedomosti, pekné zážitky a výborný dojem z celej exkurzie umocnil aj ústretový a profesionálny prístup majiteľov Karpatskej perly, ako aj ich vynikajúce vína.
Na záver exkurzie pani Ing. Šebová vyslovila želanie, aby “mladí ľudia pochopili, že slovenské vína sú naozaj skvelé, a že je radosť ich vyrábať“.