TV JOJ 20.06.2014
Zaradenie: zo zahraničia
Relácia: Veľké Noviny
Ľuboš Sarnovský, moderátor: „Britskí vedci si lámali hlavu nad tým, ako by sa dali využiť usadeniny, ktoré vám zostanú v šálke od kávy. Pokusmi sa dopracovali k tomu, že z kávového odpadu sa dá vyrobiť palivo do áut. Ak je to naozaj pravda, tak na káve budú zrejem fičať nielen ľudia, ale aj autá.“
Anton Adamčík, redaktor: „Zaručene i vám by sa páčila taká predstava, že ráno si namiesto jednej kávy urobíte dve. Jednu si vychutnáte a druhou ponúknete svoje auto. No a ono vás potom za odmenu odvezie do práce. Také jednoduché to zas nebude. Zatiaľ ide len o číru fantáziu. Reálne na tom ale predsa len niečo je. A to to, že z kávy je možné vyrobiť palivo,ktoré potom môžete do auta skutočne natankovať.“
Prof. Ing. Alexander Kaszonyi, PhD., biochemik, FCHPT STU BA: „Keby to chceli vyrobiť niečo také ako bionafta, no tak principiálne sa to vyrobiť dá, lebo nejaké množstvo oleja tam je.“
Anton Adamčík: „Nielen dá. Pokusne vyrobiť bionaftu sa už aj podarilo a to britským vedcom. Z desiatich kilogramov kávovej usadeniny vyrobili asi dva litre bionafty, čo by pre reťazce kaviarní a reštaurácií vraj mohlo byť zaujímavé. Sčasti by tak mohli pokryť náklady na donáškovú službu. Naši odborníci sú v tomto ale skeptickí.“ Prof. Ing. Alexander Kaszonyi, PhD.: „Ja nevidím reálne za rozumnú cenu z tej kávy vyrobiť nejaké biopalivo.“
Anton Adamčík: „Nuž, ale čo tak ponúknuť svojmu autu aj kus porcie svojich raňajok, poprípade iných zvyškov z kuchyne? Ani z toho by výroba bionafty lacnejšia nebola. Výhodnejšie by to mohlo byť ale v prípade, že by sa vyrobil iný druh biopaliva.“
Prof. Ing. Alexander Kaszonyi, PhD.: „Že by sa to spojilo spolu s odpadmi z kuchyne a vyrobí sa z toho, čo ja viem, bioplyn.“
Anton Adamčík: „No a ten by už naozaj dokázal spaľovať motor auta. Reštaurácie ale predsa len majú odpad, z ktorého sa bionafta vyrobiť dá za rozumnú cenu.“
Prof. Ing. Alexander Kaszonyi, PhD.: „Čo ja viem, po vyprážaní oleje a z toho sa dá vyrobiť palivo.“
Anton Adamčík: „A tak pokusy vyrobiť bionaftu z kávy, ovocia alebo z pečiva síce zostávajú ako možnosť, ale zatiaľ iba teoretická.“