Fakulta chemickej a potravinárskej technológie STU (FCHPT STU) je jednou zo siedmich fakúlt Slovenskej technickej univerzity. História fakulty sa odvíja od školského roku 1940/41, keď bol na Odbore chemickotechnologického inžinierstva otvorený pre päť externých učiteľov a asi sto poslucháčov prvý akademický rok. Až zákon o vysokých školách z roku 1950 zmenil odbor na samostatnú Chemickú fakultu Slovenskej vysokej školy technickej.
Môže sa zdať, že viac ako 80 rokov fakulty nie je veľa. Univerzitné vzdelávanie v oblasti technickej chémie má však na Slovensku oveľa dlhšiu históriu. Fakulta nadväzuje na najlepšie tradície Banskej akadémie v Banskej Štiavnici, ktorá patrila vo svojej dobe medzi popredné technické univerzity v Európe. Banská Štiavnica bola koncom osemnásteho storočia tretie najväčšie mesto v Uhorsku a na prestížnej akadémii študovali poslucháči z celej Európy. Chémiu tam vyučovali významní vedci ako Nikolaus Joseph von Jacquin alebo Anton Ruprecht. Na akadémii určitý čas pôsobil aj známy matematik a fyzik Christian Doppler. Nedávno sme si pripomenuli už 260. výročie založenia tejto významnej vedeckej a vzdelávacej inštitúcie, ktorá je pre nás zdrojom trvalej inšpirácie. Postupujúcou industrializáciou a budovaním priemyslu po druhej svetovej vojne, dostala technická chémia nový impulz. Absolventi vtedajšej fakulty stáli pri zrode moderného priemyslu a zaslúžili sa aj o vznik výskumnej základne slovenskej chémie a potravinárstva. Dnes je FCHPT STU rešpektovanou univerzitnou inštitúciou, ktorá počas svojej existencie vychovala viac ako 19 000 inžinierov a takmer 2000 kandidátov vied pre celé spektrum chemického a potravinárskeho priemyslu. Viacerí naši absolventi sa stali vedúcimi pracovníkmi v priemysle, manažérmi významných firiem, ministrami vlády, veľvyslancami našej vlasti v zahraničí alebo rektormi iných univerzít. Veľmi dobré renomé našej fakulty potvrdzujú autority, ktoré v uplynulom období hodnotili úroveň vedy a vzdelávania na našej Alma mater. Akreditačná komisia SR ale aj nezávislá ratingová agentúra ARRA dlhodobo zaraďovali FCHPT STU na prvé miesto medzi technickými fakultami na Slovensku.
FCHPT STU má v systéme slovenského univerzitného školstva výnimočné postavenie. Je jedinou fakultou poskytujúcou úplné vysokoškolské vzdelanie založené na kvalitnom chemicko-inžinierskom a prírodovednom teoretickom základe, vychovávajúcou inžinierov pre všetky odvetvia chemického a potravinárskeho priemyslu. V súčasnosti na fakulte študuje približne 1400 študentov vo všetkých troch stupňoch štúdia, vzdelávaniu ktorých sa venuje asi 30 profesorov, 70 docentov, 90 odborných asistentov a vyše 100 výskumných pracovníkov. FCHPT STU ponúka študijné programy bakalárskeho, inžinierskeho a doktorandského štúdia, ako aj kurzy ďalšieho vzdelávania vrátane modulov pre Univerzitu tretieho veku.
Prvý - bakalársky stupeň trvá tri roky /v konverznej alternatíve 4 roky/ a má šesť študijných programov zameraných na chémiu, medicínsku chémiu, chemické inžinierstvo, riadenie procesov, biochémiu a biofyzikálnu chémiu, biotechnológiu, potravinárstvo a výživu. Tento stupeň štúdia končí bakalárskym projektom a štátnou záverečnou skúškou, pričom študent získa titul "bakalár".
V inžinierskom stupni štúdia má fakulta akreditovaných 10 študijných programov zameraných na automatizáciu a informatizáciu v chémii, biochémiu a biomedicínsku technológiu, biotechnológiu, chemické technológie, chemické inžinierstvo, potraviny, hygienu a kozmetiku, ochranu objektov kultúrneho dedičstva, technológie ochrany životného prostredia, prírodné a syntetické polyméry a technickú chémiu. Získanie inžinierskeho titulu (Ing.) je podmienené absolvovaním štátnej záverečnej skúšky. Súčasne s technologickými predmetmi a predmetmi prírodných vied študenti všetkých odborov študujú aj ekonomické, právnické a environmentálne predmety.
Najvyššia forma univerzitného štúdia je doktorandské štúdium, ktoré pripravuje absolventov na samostatnú vedeckú činnosť. FCHPT STU ponúka 15 študijných programov v tomto stupni.
Nutným predpokladom kvalitného univerzitného vzdelávania je jeho tesné spojenie s výskumom. Na fakulte sa vyprofilovali vedecké školy ktoré nadviazali na tie najlepšie tradície svojich predchodcov. Výskum sa orientuje najmä na oblasti štruktúry látok, chemických technológií a biotechnológií, potravinárstva a výživy, regulácie a riadenia chemických procesov, ochrany kultúrneho dedičstva a životného prostredia. Fakulta sa aktívne podieľa na riešení významných rámcových projektov EU, projektov Európskych štrukturálnych fondov a domácich vedeckých projektov agentúr VEGA, KEGA a APVV. Za významný faktor rozvoja vedeckovýskumnej činnosti považuje fakulta úzku spoluprácu s priemyslom. Veľký záujem výrobnej sféry o spoluprácu je dôkazom, že výsledky výskumu nachádzajú uplatnenie v praktickom využití a technologická fakulta napĺňa aj v tomto ohľade svoje poslanie.
Súčasťou fakulty je aj Slovenská chemická knižnica. Je dôležitou celoslovenskou ustanovizňou a slúži ako zdroj chemických informácií pre širokú odbornú verejnosť. Súčasný fond knižnice spolu so špičkovými informačnými technológiami zabezpečujú kvalitné zázemie pre vedeckú a výskumnú činnosť. Fakulta sa podieľa aj na vydávaní odbornej časopiseckej literatúry, napr. Chemical Papers, Acta Chimica Slovaca.
Fakulta chemickej a potravinárskej technológie STU sa už viac ako 80 rokov snaží nielen vzdelávať a skúmať, ale aj vychovávať k hrdosti na svoju školu a pracovisko.