Inžinierske štúdium nadväzuje na bakalárske štúdium. Štandardná dĺžka inžinierskeho štúdia je 2 roky. Inžinierske štúdium je ukončené obhajobou diplomovej práce - štátnou skúškou. Absolvent získava titul "inžinier" (Ing.).
Študijný program garantovaný Ústavom potravinárstva a výživy:
potraviny, hygiena, kozmetika I-POHYKO, zamerania:
potraviny, hygiena, kozmetika I-POHYKO- POHYKO
výživa a hodnotenie kvality potravín I-POHYKO-VHKP
Inžiniersky študijný program poskytuje absolventom inžinierskeho štúdia teoretické i praktické znalosti z potravinárskeho inžinierstva, potravinárskej mikrobiológie, konzervovania a balenia potravín, ako aj základné znalosti z jednotlivých technológií potravinárskeho priemyslu (mlieko a mliečne výrobky; jedlé tuky a oleje; sacharidy; cereálie a cereálne výrobky; mäso a mäsové výrobky; nealkoholické nápoje, atď.). Absolventom umožňuje získať vedomosti z hygieny a sanitácie v potravinárskom a kozmetickom priemysle, bytovej chémie, ako i kozmetickej chémie a technológie. Významnou súčasťou učebných plánov je aj rozsiahla samostatná laboratórna práca v študijnom programe.
Študijný program rozvíja schopnosť študenta posúdiť z bezpečnostného hľadiska vlastnosti potravinárskych a kozmetických surovín a pomáha odhadnúť ich účinky na človeka. Vedie študentov k možnostiam uplatnenia inovatívnych spôsobov získavania biologicky aktívnych látok a antioxidantov z rastlinnej biomasy a ich aplikácii pri vývoji nových typov potravín so zdravotnými benefitmi a pri vývoji potravín s pridanou nutričnou hodnotou. V rámci študijného programu sa študenti podieľajú na vývoji nových typov potravín na báze pridaných biologicky aktívnych látok, antioxidantov, vlákniny, či aplikácii probiotických mikroorganizmov s cieľom zlepšenia zdravotného stavu obyvateľstva, čo je v súčasnosti z celosvetového hľadiska vysoko aktuálna téma s nutnou potrebou riešenia. Študijný program dáva absolventom flexibilitu pre uplatnenie sa vo výskume, vývoji, marketingu, v priemyselnej a laboratórnej praxi alebo umožňuje pokračovanie v doktorandskom štúdiu.
Absolvent disponuje všeobecnými vedomosťami na úrovni hodnotenia z viacerých oblastí študijného odboru alebo praxe. Okrem poznatkov vyplývajúcich zo základných teoretických vedných odborov poskytujúcich objasnenie fyzikálnych, chemických a biologických procesov prebiehajúcich pri opracovaní a spracovaní poľnohospodárskych produktov, má absolvent odborné vedomosti týkajúce sa procesov a technologických postupov potrebných pre výrobu bezpečných a kvalitných potravín s minimálnymi stratami pôvodnej nutričnej hodnoty východiskových surovín. Má odborné vedomosti týkajúce sa metód a techník hodnotenia, kvality a bezpečnosti potravín založených na aplikácii fyzikálnych, chemických, biochemických a mikrobiologických metód skúšania potravín, kozmetických výrobkov a prídavných a pomocných látok. Vie posúdiť podstatné súvislosti, ako aj relevantné postupy a metódy riešenia špecifických problémov pre oblasť potravinárstva a spracovania potravinárskych surovín. Komplexne pozná podmienky správnej výrobnej a hygienickej praxe, systém HACCP. V záujme ochrany zdravia človeka dokáže tieto systémy/nástroje využívať, zaviesť ich a udržiavať v celom potravinovom reťazci, od prvovýroby až po konzumenta, vrátane prevádzok verejného stravovania. Absolvent disponuje vedomosťami o konštrukčných prvkoch, funkčnosti a technických a technologických princípoch procesov v potravinárskych strojoch a zariadeniach. Absolvent vie navrhovať a hodnotiť riešenia praktických alebo vedeckých problémov na základe analýzy konkrétnych podmienok, používať základné techniky a metódy vyhodnocovania údajov (technických, technologických, ako aj údajov zo skúšobných rozborov) štandardnými počítačovými nástrojmi a programami. Ovláda základné princípy riadenia kvality a bezpečnosti potravín, dokáže aplikovať potrebné informačné technológie, v ktorých sú tieto princípy zakomponované. Získané poznatky a vedomosti vie absolvent tvorivo aplikovať pri riešení problémov vzniknutých počas výroby a pri nápravných opatreniach vyplývajúcich z chýb výrobkov, ktoré mohli vzniknúť počas ich doby spotreby alebo minimálnej trvanlivosti hotových výrobkov. Ovláda príslušnú potravinársku legislatívu, odborne sa vyjadruje k novým legislatívnym návrhom, dokáže formulovať nové legislatívne odporúčania. 26 Po skončení môžu absolventi pokračovať v doktorandskom štúdiu rovnomenného programu a uplatniť sa vo vedecko-výskumnej sfére. Ďalej sú pripravení vykonávať zodpovedajúce funkcie v praxi, a to nielen v malých, stredných a veľkých potravinárskych podnikoch, ale aj v zariadeniach otvoreného i uzavretého stravovania a tiež v obchodnej oblasti. Dôležité je ich uplatnenie sa v riadiacich a kontrolných orgánoch centrálnej a regionálnej správy. Získaním doplnkového pedagogického vzdelania môžu pôsobiť aj v oblasti výchovno-vzdelávacej.
Garant: prof. Ing. Ľubomír Valík, PhD., e-mail: lubomir.valik@stuba.sk
Študijný poradca: zameranie potraviny, hygiena, kozmetika: doc. Ing. Jarmila Hojerová, PhD., e-mail: jarmila.hojerova@stuba.sk, zameranie výživa a hodnotenie kvality potravín: Ing. Martina Koňuchová, PhD., e-mail: martina.konuchova@stuba.sk