Oddelenie výživy a hodnotenia kvality potravín vychováva študentov v študijnom odbore Potravinárstvo, študijných programoch Potraviny, výživa, kozmetika (bakalárske štúdium) a Výživa a hodnotenie kvality potravín (inžinierske štúdium).
Pedagogická náplň je zameraná predovšetkým na chémiu potravín, analýzu potravín, výživu, potravinársku mikrobiológiu, legislatívu a ďalšie príbuzné potravinárske oblasti/predmety. Hlavným cieľom je poskytnúť študentom teoretické a praktické znalosti potrebné pre úspešné zvládnutie potravinárskej problematiky, aby sa stali odborníkmi v potravinárskych, kontrolných, inšpekčných inštitúciách, obchodnom sektore a štátnej správe, či výskume a vývoji.
Významnou súčasťou aktivít oddelenia je vedeckovýskumná činnosť, ktorá sa uskutočňuje v úzkej spolupráci s inými pracoviskami. Zameriava sa na optimalizáciu fyzikálno-chemických a biologických faktorov významných pre zvyšovanie výživovej a senzorickej hodnoty potravín. Zahrňuje štúdium podmienok rozvoja potravinársky dôležitých mikroorganizmov, rozvoj a aplikáciu analytických a ďalších metód využívaných pri hodnotení potravín.
Pedagogická náplň je zameraná predovšetkým na chémiu potravín, analýzu potravín, výživu, potravinársku mikrobiológiu, legislatívu a ďalšie príbuzné potravinárske oblasti/predmety. Hlavným cieľom je poskytnúť študentom teoretické a praktické znalosti potrebné pre úspešné zvládnutie potravinárskej problematiky, aby sa stali odborníkmi v potravinárskych, kontrolných, inšpekčných inštitúciách, obchodnom sektore a štátnej správe, či výskume a vývoji.
Významnou súčasťou aktivít oddelenia je vedeckovýskumná činnosť, ktorá sa uskutočňuje v úzkej spolupráci s inými pracoviskami. Zameriava sa na optimalizáciu fyzikálno-chemických a biologických faktorov významných pre zvyšovanie výživovej a senzorickej hodnoty potravín. Zahrňuje štúdium podmienok rozvoja potravinársky dôležitých mikroorganizmov, rozvoj a aplikáciu analytických a ďalších metód využívaných pri hodnotení potravín.