Výskumné aktivity Oddelenia výživy a hodnotenia kvality potravín sa zameriavajú na oblasti výživy a ochrany zdravia, mikrobiologické aspekty potravinovej bezpečnosti a kvality a chémie, analýzy a hodnotenia potravín.
Hlavnými výzvami sú:
- štúdie zdraviu prospešných látok nachádzajúcich sa v potravinách, vrátane ich preventívnych a terapeutických vlastností,
- monitoring primárnych potravinových zdrojov a príprava funkčných potravín a potravinových doplnkov,
- bioaktívne zlúčeniny, potravinárske aditíva, nutraceutiká a funkčné testovanie potravín in vitro and in vivo, vrátane klinických testov,
- kvalitatívne a kvantitatívne porovnanie črevnej mikroflóry u vegetariánov a všežravcov,
- hodnotenie úloh mikroorganizmov v potravinách,
- systémové zabezpečenie zdravotnej neškodnosti v potravinovom reťazci,
- štúdium endogénnych a exogénnych vplyvov na vznik rezistencie voči antibiotikám,
- štúdium reakcií relevantných populácií mikroorganizmov na vonkajšie a vnútorné faktory prostredia potravín, ako aj kvantitatívneho popisu ich správania (rast, inhibícia, prežitie),
- hodnotenie trvanlivosti potravín, mikrobiologickej kvality a hygienického zabezpečenia výroby tradičných potravinárskych produktov,
- príprava prírodných príchutí prostredníctvom imitácie enzýmových reakcií za použitia aktívneho centra metaloproteínov ako katalyzátorov,
- izolácia a charakterizácia fyziologicky aktívnych zlúčenín získaných zo zelenej hmoty, analýza antioxidačných vlastností primárnych potravinových zdrojov, stanovenie biologickej aktivity (antimikrobiálnej, antimutagénnej, genotoxickej) prírodných a syntetických zlúčenín.