Doktorandské štúdium je tretím stupňom vysokoškolského vzdelávania. Doktorandské štúdium na FCHPT STU má vo všetkých študijných programoch v dennej forme štandardnú dĺžku štúdia 4 roky a v externej forme 5 rokov. Absolventom štúdia je udeľovaný akademický titul „philosophiae doctor“ (PhD.).
Študijný program Oddelenia potravinárskej technológie:
Študijný odbor: potravinárstvo
Študijný program: chémia a technológia požívatín D-CTPO
Absolvent ovláda a vie zvoliť konkrétne vedecké metódy základného i aplikovaného výskumu v oblasti potravinárstva. Má rozsiahle odborné a metodologické vedomosti z viacerých oblastí študijného odboru, ktoré vychádzajú z chemického, fyzikálneho, technologického a biologického základu, doplneného a prehĺbeného o najnovšie poznatky z oblasti špeciálnych potravinárskych technológií a zásad správnej aplikácie bezpečnostných, hygienických a preventívnych prvkov potravinárskych výrob. Tieto vedomosti slúžia ako základ pre uskutočňovanie výskumu a vývoja a vytvárania nových poznatkov a konceptov v oblasti študijného odboru. Ovláda najnovšie vedecké metódy výskumu a vývoja so zameraním na intenzifikáciu výroby a vývoja nových technológií výroby v širokej oblasti potravinárskych technológií, ako aj techniky fyzikálno-chemickej, biochemickej a mikrobiologickej analýzy potravinárskych, hygienických a kozmetických komodít, technologických postupov výroby bezpečných potravín a možnosti širšieho zhodnocovania poľnohospodárskych produktov a materiálov. Ovláda zásady vedeckej práce, formulovania problémov a navrhuje spôsoby ich riešenia. Ovláda metodológiu vedeckej práce, vedecké údaje dokáže spracovať, analyzovať a prezentovať odbornej komunite formou vedeckých správ, publikácií a prednášok. Absolvent dokáže formulovať a overovať nové hypotézy a stratégie pre ďalší výskum a rozvoj potravinárstva. Aplikuje vlastné zistenia svojej teoretickej analýzy a svojho komplexného vedeckého výskumu pri riešení problémov v oblastiach študijného odboru. Prakticky ovláda zvolené metódy výskumu a používa ich pri hľadaní nových technológií, technických detailov a dôležitých interaktívnych systémových väzieb. Na základe svojich výstupov a zistení dokáže navrhovať, overovať a implementovať nové výskumné a pracovné postupy zahŕňajúce optimalizáciu spracovania surovín a výrobu potravín so zreteľom na zužitkovanie vedľajších produktov (bezodpadové technológie), ale najmä s cieľom výroby bezpečných a kvalitných potravín s vysokou pridanou hodnotou. S ohľadom na celospoločenské potreby primeranej úrovne ochrany konzumentov, vie rozvíjať a tvorivo reflektovať novšie koncepty v oblasti bezpečnosti potravín zahrnujúcich zmiernenie alebo minimalizáciu rizika. Po skončení doktorandského štúdia sa absolvent stáva špecialistom a je pripravený na samostatné riešenie zložitých úloh z oblasti vedy a vývoja, ako aj na riadiacu činnosť vo výrobných podnikoch potravinárskeho priemyslu, v organizáciách spoločného stravovania, v obchodných organizáciách, štátnej správe, štátnych a súkromných laboratóriách a vo vzdelávacích, výskumných a vývojových pracoviskách.
Študijný poradca: prof. Ing. Peter Šimko, DrSc., e-mail: peter_simko@stuba.sk