Pedagogicko-výchovná práca na Oddelení potravinárskej technológie je orientovaná predovšetkým na výchovu a formovanie vysokoškolsky vzdelaných odborníkov pre potreby potravinárskeho a kozmetického priemyslu a jeho vedecko-vývojovú základňu.
Absolventi sa uplatňujú ako technológovia, prevádzkoví inžinieri, riadiaci pracovníci v cukrovarníckom, mlynsko-pekárenskom, škrobárenskom, krmovinárskom, konzervárenskom, mäsovom, hydinárskom, mraziarenskom, mliekarenskom, tukárskom a kozmetickom priemysle, ďalej v závodoch pridružených výrob, v kontrolných potravinárskych a zdravotníckych laboratóriách, vo veľkých obchodných spoločnostiach a distribučných zariadeniach so zameraním na kontrolnú, analytickú, biochemickú, mikrobiologickú, konzervačnú a inžiniersku problematiku, so znalosťami modernej obalovej techniky, projektovej prípravy výroby a jej ekonomického zhodnotenia. Časť absolventov pracuje ako výskumní pracovníci v potravinárskom, kozmetickom, chemickom a zdravotníckom výskume a ako pedagógovia v odbornom a vysokom školstve.