Výskumné aktivity Oddelenia potravinárskej technológie sa orientujú na:
■ chémiu lipidov a technológiu tukov, prírodné antioxidanty, chémiu tenzidov a technológiu detergentov, bytovú chémiu a hygienu a sanitáciu v potravinárskom a kozmetickom priemysle,
■ chémiu, technológiu a mikrobiológiu mlieka a mliečnych produktov,
■ chémiu, technológiu a mikrobiológiu mlieka a mliečnych produktov,
■chémiu a technológiu cereálií, chémiu sacharidov a technológiu výroby cukru, inovatívne technológie vo výrobe cukroviniek a čokolády,
■ chémiu a technológiu mäsa a fermentovaných mäsových výrobkov,
■ vývoj nových analytických metód na určenie prirodzených a nepôvodných zlúčenín prítomných v potravinách,
■ vývoj nových analytických metód na určenie prirodzených a nepôvodných zlúčenín prítomných v potravinách,
■ biokonzerváciu zeleniny, autentifikáciu potravinárskych výrobkov a surovín,
■ elimináciu nežiadúcich a rakovinotvorných látok z potravín na báze fyzikálnochemických interakcií,
■ vývoj nových druhov funkčných potravinových produktov,
■ vývoj nových druhov funkčných potravinových produktov,
■kozmetológiu a hodnotenie bezpečnosti kozmetických výrobkov, osobitne z hľadiska ochrany pred nadmernou expozíciou voľným radikálom, UV žiareniu a digitálnemu žiareniu.