Ústav biochémie a mikrobiológie nadväzuje svojou históriu a činnosťou na Katedru biochémie a mikrobiológie, ktorá sa postupom času vyčlenila od iných útvarov potravinárskeho a biotechnologického zamerania.
Vznik Katedry biochémie a mikrobiológie sa odvíjal od Odboru chemickotechnologického inžinierstva (OCHTI) (odbor - dobový názov fakulty) Slovenskej vysokej školy technickej (SVŠT), ktorý vláda nariadila zriadiť od školského r. 1940/1941 vládnym nariadením č. 160 Zb. zo dňa 4. júla 1940. Tento útvar mal v školskom r. 1941/1942 päť ústavov: Ústav anorganickej chémie, Ústav organickej chémie, Ústav analytickej chémie, Ústav fyzikálnej chémie a Ústav mineralógie a petrochémie. OCHTI bol postupne dobudovaný a v školskom r. 1950/1951 mal už 12 ústavov, pričom jedným z nich bol aj Ústav technickej mikrobiológie a mykológie. Vládnym nariadením č. 80/1951 Zb. z 2. októbra 1951 bola vytvorená Chemická fakulta SVŠT, neskôr vládnym nariadením č. 5/1965 Zb. s účinnosťou od 1. februára 1965 premenovaná na Chemickotechnologickú fakultu SVŠT. Zákonom z roku 1991 bola SVŠT 12. apríla 1991 premenovaná na Slovenskú technickú univerzitu (STU).
Katedra biochémie a mikrobiológie (vtedy ešte len ako vznikajúci samostatný útvar) sa podstatnou mierou podieľala na výuke potravinársky predmetov na OCHTI už v r. 1942. Po pričlenení oddelenia mykológie sa začali sa prednášať viaceré technológie potravinárskeho priemyslu (cukrovarníctvo a škrobárstvo, tuky a oleje, pivovarníctvo a liehovarníctvo, potraviny). V roku 1950 bola zriadená Katedra biochémie a technológie potravín, ktorej vedením bol poverený prof. Ing. Dr. Jozef Vašátko a tajomníkom doc. Dr. Pavel Nemec. V tom istom roku sa začala aj výstavba budovy na Kollárovom námestí (dokončená 1954, dovtedy OCHTI sídlil v budove Štátneho nakladateľstva na Sasinkovej ulici). Pod názvom Katedra biochémie a technológie potravín v školskom r. 1950/1951 existovali dva ústavy: Ústav technickej mikrobiológie a biochémie a Ústav uhľohydrátov a potravín. V r. 1952 sa z Ústavu technickej mikrobiológie a biochémie stala Katedra technickej mikrobiológie a biochémie (KTMaB) (vedúci prof. Dr. P. Nemec), ktorá zabezpečovala výučbu tak teoretických (biochémia a mikrobiológia) ako aj technologických predmetov na 2 špecializáciách: Kvasná chémia a bioinžinierstvo a Mlieko, tuky a kozmetika. Od roku 1955 do 1972 bolo v priestoroch KTMaB lokalizované aj Oddelenie všeobecnej mikrobiológie (dnes Katedra mikrobiológie a virológie, Prírodovedecká fakulta UK), ktorá umožnila plodnú spoluprácu pracovníkov oboch útvarov. Spomedzi významných pracovníkov KTMaB možno spomenúť mnohé osobnosti: RNDr. Anna Kocková-Kratochvílová, DrSc., prof. Ing. Dr. Fridrich Görner, DrSc., doc. Ing. Ľudovít Drobnica, DrSc., prof. RNDr. Ing. Vladimír Betina, DrSc., prof. Ing. Ján Fuska, DrSc., doc. Ing. Dušan Haľama, CSc., doc. Ing. Ján Hronček, CSc., prof. RNDr. Katarína Horáková, DrSc. a mnohí ďalší. Viaceré osobnosti pôsobiace na KMTaB a rovnako aj ich nasledovníci sa podieľali na rozvoji biochémie na Slovenku.
V roku 1984 sa osamostatnila Katedra biochemickej technológie (bývalá špecializácia Kvasná chémia a bioinžinierstvo) a v roku 1991 Katedra mlieka, tukov a hygieny požívatín. Po odčlenení týchto dvoch katedier s technickým zameraním sa nevyhnutne musel zmeniť názov KTMaB, pretože stratil svoje opodstatnenie. V r. 1991 sa zmenil sa na nie príliš šťastný názov Katedra mikrobiológie, biochémie a biológie. Tento nedostatok odstránilo uznesenie Vedeckej rady CHTF STU zo dňa 21. mája 1996 prijatím názvu Katedra biochémie a mikrobiológie. Tento stav vydržal do roku 2005, keď spojením s Katedrou výživy a hodnotenia potravín vznikol „Ústav biochémie, výživy a ochrany zdravia" s dvomi oddeleniami: Oddelenie biochémie a mikrobiológie a Oddelenie výživy a hodnotenia potravín. V roku 2016 Oddelenie biochémie a mikrobiológie sa organizačnými zmenami zmenilo na Ústav biochémie a mikrobiológie.
Predchádzajúci vedúci a roky ich pôsobenia:
- Prof. Dr. Pavel Nemec, 1949 - 1975
- Prof. Ing. Bohumil Škarka, DrSc., 1975 - 1989
- Prof. RNDr. Ing. Vladimír Betina, DrSc., 1990 - 1995
- Prof. Ing. Milan Miko, DrSc., 1995 - 2001
- Prof. RNDr. Ľudovít Varečka, DrSc., 2001 - 2016
- Prof. Ing. Albert Breier, DrSc., od roku 2016 riaditeľ ústavu
Zdroje:
- Príbela, A. - Škárka, B.: Vývoj potravinárskeho štúdia na Chemicko-technologickej fakulte STU v Bratislave (Bulletin (PV) Bratislava, Roč. 30 (10), 1991, č. 1-2, s. 1-4)
- Dandár, A.: Výchova cukrovarníckych odborníkov na Slovensku, LCaŘ 126, č. 7-8, červenec-srpen 2010, s. 242-247
- Mikrobiológia na PriF UK v Bratislave (Libor Ebringer, Jela Mistríková)
- 50. výročie budovy FCHPT na Kollárovom námestí, SPEKTRUM STU, Roč. XI./XLIII./, akad. r. 2004/2008, č.5, Vydavateľstvo STU, Bratislava, 2005, s. 13-14
- Umiestnenie SVŠT v rokoch 1939 - 1945, SPEKTRUM STU, Roč. XI. /XLIII./, akad. r. 2004/2005, č. 8, Vydavateľstvo STU, Bratislava, s. 11-14
- Počiatky existencie tohtoročnej jubilantky - FCHPT vo svetle archívnych dokumentov, Spektrum 2020/2021, #3-4, Vydavateľstvo STU, Bratislava, s. 70-75